TdF 2013: V extrémně náročné 19. etapě nejlépe uspěl opět Costa

Extrémně těžká královská etapa dlouhá 204,5 km z Bourg-d’Oisans do Le Grand-Bornand měla být jednou z posledních možností, jak zvrátit průběh Tour na stranu největších favoritů. Opět se však z vítězství radoval Rui Alberto Costa, který trasu zdolal z úniku. Naopak v poli největších favoritů se vůbec nic nezměnilo a drama o 2. a 3. místo se vybojuje pravděpodobně zítra.

Již na 34. kilometru jezdce čekal výjezd na Col du Glandon (1 924 m), prudký sjezd a okamžitě znovu výjezd na 84. km na vyšší dvojče Col de la Madeleine (2 000 m).  Co se ještě profilu týká, po kratší rovině se sprinterskou prémií následovaly další 3 vrcholy ke zdolání, cíl na závodníky čekal z kopce.

Okamžitě od startu se početná skupina jezdců rozhodla pro únik, po 23 kilometrech jich před pelotonem bylo celkem 29 s náskokem téměř 4 minuty. Řada z nich se udržela po celou dobu před pelotonem.

Ve včerejším závodu ztratili všichni favorité, prožili si krizi a nešlo z jejich strany o příliš povedenou etapu. Naopak si velmi polepšil Quintana, který se svým výkonem přímo katapultoval na průběžné třetí místo a Romana odsunul mimo pódium – ten však nejel vůbec špatně a celou etapu byl k ruce Contadorovi. Froome dostal po dojezdu penalizaci 20 vteřin za to, že jedl tyčinku, kterou mu dovezl Porte z týmového auta v době, kdy bylo braní bufetu podle pravidel již zakázáno.

Zpět k dnešnímu závodu. Vedoucí dvojici tvořili Hesjedal a Izaguirre. Při stoupání na nejvyšší vrchol Col de la Madeleine se však Ryder Hesjedal rozhodl vystoupat sám a měl již 9:30 min náskok. Mezitím se z početné skupiny uprchlíků vydělil Pierre Rolland (který již jednu královskou etapu vyhrál ve své kariéře) s cílem na tomto kopci dojet Rydera, což se mu podařilo a na 125. km před koncem jej dojel a přijel si pro prémii na vrcholu tohoto kopce, měli náskok 12 minut na peloton.

Všechny další 3 kopce byly velmi náročné a divácky atraktivní a napínavé – bohužel vedoucím jezdcům došli síly a Hesjedal i Rolland byli dojeti.

Na posledním kopci zaútočil Rui Costa, stíhala jej skupinka 5 jezdců se ztrátou 22 vteřin. Na peloton činil náskok již přes 9 minut.

Na tomto kopci se razantně změnilo počasí a jezdci neměli dobré podmínky, vrchol Col de la Croix Fry (1 477 m) je moc přívětivě nepřivítal. Z čela pelotonu to zkusil 15 km před koncem Valverde.

13 km před koncem byl již jednoznačným favoritem Costa. Na skupinu uprchlíků měl už celou minutu, v pelotonu to nevypadalo na větší útoky, tempo udával Kreuziger. 6 km před koncem však zaútočil Rodriguez, poté Quintana a všichni museli trochu zrychlit.

První do cíle tedy dojel Rui Alberto Costa podobně jako při první vyhrané etapě na letošní Tour s poměrně velkým náskokem. Druhý Kloden. Třetí Bakelants.

Roman Kreuziger 3 km před koncem udával tempo, všichni favorité dojeli prakticky pohromadě.

Pořadí 19. etapy Tour de France 2013

1. COSTA RUI ALBERTO (MOV): 05h 59′ 01“y
2. KLÖDEN ANDREAS (RLT): 00′ 48“
3. BAKELANTS JAN (RLT): 01′ 44“

Průběžné celkové pořadí Tour de France 2013

1. FROOME CHRISTOPHER (SKY): 77h 10′ 00“
2. CONTADOR ALBERTO (TST): 05′ 11“
3. QUINTANA ROJAS NAIRO (MOV): 05′ 32“

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

19. 7. 2013 / Reportáž / Autor: fv-admin

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »