TdF 2013: 18. etapu s dojezdem 2x na Alpe-d’Huez vybojoval Riblon

V 18. etapě připravili pořadatelé pro cyklisty jednu z hlavních specialit letošního ročníku. 172,5 km dlouhou etapu z Gapu do Alpe-d’Huez odlišovalo to, že na legendární vrchol „o 21 zatáčkách“ vystoupal peloton hned dvakrát.

V podstatě na celé trati nebyla žádná rovinka. Jezdci okamžitě zkoušeli své šance a snažili se hned na prvním vrcholu roztrhat peloton.

Na 21. kilometru se utvořila první skupina 9. uprchlíků (Chavanel, Riblon, Voidt, Van Garderen …) s náskokem jedné minuty. Naopak již při prvním stoupání začala skupina 23 opozdilců ztrácet.

Z pelotonu také vystartovali dva jezdci Saxo-Tinkoff (Roche, Paulinho). Jen velmi pomalu však skupinu početnějších uprchlíků dojížděli, měla již na 95. kilometru náskok 8 minut na všechny jezdce v trikotech. To bylo téměř na vrcholu kopce před prvním stoupáním na Alpe-d’Huez.

Dnešní předpovědi počasí předpovídali, že na vrcholu se očekávala bouřka nebo přinejmenším velká oblačnost a déšť – proto byli všichni závodníci připraveni na možnost změny scénáře – možné zkrácení trati po prvním překonání vrcholu Alpe-d’Huez. Předpověď však nevyšla a až na pár přeháněk měli jezdci téměř ideální počasí, proto se etapa jela dle původního plánu.

Po sprinterské prémii a na začátku tohoto slavného kopce (na 12 km stoupání cca 8 %) se skupina uprchlíků rozdělila na 2 části – v té první zůstali Van Garderen, Chavanel, Riblon, Boom, Moser – v nejtěžší pasáži prvních dvou kilometrů kopce se však opět dojeli.

Na 114. km nastoupil Van Garderen a Riblon ze skupiny uprchlíků. Garderen opět ukázal, že je ve výborné formě a již v polovině kopce měl naději na vítězství – peloton na něj ztrácel přes 8 minut, Riblon za ním cca 20 vteřin.

Mezitím byli 2 jezdci Saxo-Tinkoff dojeti. Z pelotonu se pak vydělilo také individuálně několik jezdců – Voeckler, Rolland, …

Cca na 122. km Van Garderena dojeli Moser s Riblonem, prémii vyhrál Moser.

Nejvyšší vrchol etapy dva vedoucí jezdci (Moser již nestačil) projeli na 131. kilometru, první Gardener. Od toho okamžiku následoval velmi prudký a nebezpečný sjezd. Udržovali si konstantní rozestup přes 8 minut na peloton.

Van Gardenera postihly technické problémy a ztratil cca 40 vteřin a byl dojet Voidtem, na čele živili naději na vítězství Moser s Riblonem. Ztrátu dokázal na 16. km před cílem smazat a na vrchol stoupali opět jako vedoucí trojice.

Cca v polovině sjezdu zaútočil Roman Kreuziger s Contadorem, nedokázali však vybudovat žádný přesvědčivý náskok.

Jezdci prožili dejavu, čekalo je opět stoupání, převýšení 1100 metrů na Alpe-d’Huez. Při náskoku 7 min bylo již poměrně jasné, že někdo z vedoucí trojice bude slavit vítězství.

Mezitím peloton dojel skupinu s Andym Schleckem i Rollandem.

10 km před koncem měl již jediný na čele Van Garderen 4:20 min náskok. Roman Kreuziger začal ztrácet kontakt před sebou – začal nastupovat samotný lídr Froome, udržel se jej pouze Quintana.

9 km před koncem činil náskok stále 4:20 min. 8 km před 4:15 min. 7 km před koncem náskok Van Garderena: 4 minuty. Začal ztrácet Kreuziger i Contador, naopak Rodriguez začal odjíždět i Froomovi a Quintanovi.

6 km před koncem náskok 3:45 min, Riblon za Gardenerem cca 40 vteřin. Voidta dojela vedoucí skupina s Froomem.

5 km před koncem: 3:30 min. Contador s Kreuzigerem ztrácel 1 minutu.

4 km před koncem 3:23 min. Quintana nastoupil Froomovi, který měl problémy – pravděpodobně mu začala docházet energie, ale naštěstí pro něj podobná krize postihla i Contadora.

3 km před koncem: 3:10 min, Riblon 26 vteřin. 2 km před koncem se Gardenerovi přiblížil Riblon velmi rychle a předjel jej. 1 kilometr před koncem již Riblon sprintoval s náskokem dvaceti vteřin na Garderena a dojel si do cíle pro vítězství, závěr se mu lépe vydařil – jedná se o první etapové vítězství pro francouzského jezdce. Garderen dojel minutu po Francouzovi. Třetí Moser. Na čtvrtém místě Quintana, Rodriguez hned za ním. Froome dojel minutu za nimi. Díky výbornému umístění Quintany se bohužel pozice Romana Kreuzigera zhoršila na čtvrté místo a jde v průběžném pořadí za něj. Bez šance na pódium nezůstává ani Rodriguez.

Pořadí 18. etapy Tour de France 2013

1. RIBLON CHRISTOPHE (ALM): 04h 51′ 32“
2. VAN GARDEREN TEEJAY (BMC): 00′ 59“
3. MOSER MORENO (CAN): 01′ 27“

Průběžné celkové pořadí Tour de France 2013

1. FROOME CHRISTOPHER (SKY): 71h 02′ 19“
2. CONTADOR ALBERTO (TST): 05′ 11“
3. QUINTANA ROJAS NAIRO (MOV): 05′ 32“

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

18. 7. 2013 / Reportáž / Autor: fv-admin

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »