TdF 2013: Náročnou individuální časovku vyhrál Froome (17. etapa)

Na programu jubilejní Tour de France 2013, největší cyklistické události tohoto roku, byla dnes 17. 7. 2013 individuální horská časovka dlouhá 32 kilometrů vedoucí z Embrunu do Chorges. Na kopcovité trati byly umístěny 2 vrchařské prémie druhé kategorie a dokonce rovnou 3 mezičasy – 2 zároveň s vrchařskými prémiemi a jeden na úpatí druhého kopce (Côte de Réallon).

První se na trať vydal v 10:17 hod Svein Tuft. Velmi dobrý čas již ze začátku zajel Westra, naopak Tony Martin, specialista na časovky, na něj ztratil 37 vteřin v cíli. Na výsledku vítěze individuální rovinaté časovky se ukazuje, jak náročná tato etapa byla a proto se předpovídalo, že nejlepšího umístění dosáhne právě favorit Froome, všechny okolnosti tomu nasvědčovaly. Když ještě zbývalo do startu cca 50 jezdců, vedoucího průběžného místa se ujal Izaguierre, který etapu zajel o 4 vteřiny rychleji oproti Westrovi.

Někteří jezdci měli klasické silniční kolo, někteří časovkářské nebo si jej po vyjetí nejtěžšího stoupání před sjezdem vyměnili. Tuto možnost zvolil tým SKY a možná i díky tomu Froome etapu vyhrál, na dlouhém sjezdu využil těžší převody a lepší aerodynamiku speciálu. Oproti minulým dnům bylo dnes poměrně oblačno a nepříjemný vítr 20 km / hod. Posledních cca 50 jezdců mělo nevýhodu – v průběhu etapy začalo místy pršet a jezdci museli dávat větší pozor a jízdu tomu přizpůsobit.

Výborně se vydařila časovka Van Gardenerovi v čase 53:24 min – startující poslední desítka však dosáhla až na výjimky výsledků podstatně lepších. Po Van Gardenerovi přebral nejlepším časem průběžné prvenství Alejandro Valverde.

Roman Kreuziger jel také výborně. Naopak hned na prvním mezičase výrazně ztrácel Bauke Mollema, před časovkou průběžně hned druhý za Froomem.

Na prvním mezičase měl nejlepší čas Contador, Froome byl o 2 vteřiny pomalejší. Po projetí druhého mezičasu první Contador, druhý Kreuziger a Froome se ztrátou 20 vteřin třetí… V cíli však s osmivteřinovým náskokem na Contadora dorazil letošní lídr Froome a má již třetí etapové prvenství na této Tour.

J. Ch. Peraud, před časovkou průběžně devátý, měl dopoledne při tréninkové jízdě nepříjemný pád a navzdory naštíplé klíční kostí se rozhodl do závodu nastoupit. 1,5 km před cílem však upadl znova, zranění se projevilo v jeho jízdě, a z celé Tour bohužel odstoupil.

Bauke Mollema zajel přibližně o 2 minuty hůře než Alberto Contador, takže Contador jde na druhou pozici hned za Froomem a Roman Kreuziger na třetí místo – což je historicky nejlepší průběžné umístění českého cyklisty na Tour. Podaří se mu na tomto místě udržet až do Paříže?

Pořadí 17. etapy Tour de France 2013

1. FROOME CHRISTOPHER (SKY): 51′ 33“
2. CONTADOR ALBERO (TST): 00′ 09“
3. RODRIGUEZ JOAQUIM (KAT): 00′ 10“

Průběžné celkové pořadí Tour de France 2013

1. FROOME CHRISTOPHER (SKY): 67h 07′ 09“
2. CONTADOR ALBERO (TST): 04′ 34“
3. KREUZIGER ROMAN (TST): 04′ 51“

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

17. 7. 2013 / Reportáž / Autor: fv-admin

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »