TdF 2013: 16. etapu vybojoval z úniku Rui Alberto Costa

Středně kopcovitá etapa dlouhá 168 kilometrů vedla z Vaison-la-Romaine do Gap, cyklisté se museli potýkat s velmi horkým počasím kolem 32 stupňů Celsia. Na programu byly 3 vrchařské prémie a jedna sprinterská. Cyklisty čekal netypický finiš – sjezd z kopce do města Gap, tento sjezd bývá velmi technicky náročný a nebezpečný.

Na 125. kilometru se utvořila skupinka 26 jezdců (Voeckler, Gilbert, Velits …) s dostatečnými 5 minutami náskoku. Dalo se předpokládat, že právě tato etapa bude svědčit únikům a týmům, kteří usilují o etapové prvenství. Nejúspěšnějším jezdcem z této skupinky byl Daniel Navarro, který však na Frooma ztrácel 23 minut, takže nebyl hrozbou. Na 90. kilometru získali přibližně náskok 7 minut. O pár vteřin zdrželo peloton prémiově čekání na přejezd vlaku.

Většinu trati jen peloton v poklidu k našetření sil – 60 km před koncem měli uprchlíci náskok přibližně 9 minut – již v té době bylo jasné, že vedoucí skupinka 26 jezdců nebude dojeta.

Na 35. kilometru před koncem se ve skupině uprchlíků objevovaly první nástupy (Kadri a Marino). 20 km do konce měla vedoucí dvojice náskok na peloton 12 minut.

Na 146. km čekal jezdce nejtěžší kopec této etapy: 10 km dlouhý kopec Col de Manse (1 268 m) při stoupání cca 5%, po kterém následoval prudký sjezd.

Na 19. kilometru vystartoval Hansen, který oba vedoucí jezdce dojel, po chvíli i Nicolas Roche a zároveň celá skupina.

K ostrému útoku se poté rozhodl Costa (vítěz Okolo Švýcarska 2013) na 16. kilometru před koncem a na kopci předváděl výbornou formu, na své protivníky okamžitě získával rozhodující náskok.

V pelotonu se už také začalo zajímavě závodit. 3 jezdci týmu Kaťuša nasadili tempo a z pelotonu se oddělila menší skupinka nejdůležitějších jezdců: Froome s Portem, Contador s Kreuzigerem, Valverde.

Alberto Contador se několikrát rozhodl jít dopředu a zaútočit, nejprve na 11 kilometru před cílem, ale okamžitě jej zachytili zpátky. Znovu pak na 6,5 km před cílem. Několikrát se o rozdělení pokusil i Roman Kreuziger, ale také bez větších úspěchů, Froome se vždy bez problémů držel.

S pohodlným náskokem si dojel Costa do cíle, zatím se jedná asi o nejsuverénnější únik. Druhý ve spurtu 4 jezdců za Costou dojel Riblon.

Pár km před koncem při sjezdu jedné zatáčky byli málem v potížích Froome a Contador, Froome vyjel mimo krajnici a Contador upadl – nakonec si zřejmě oddechli, že se nic vážného nestalo a dojeli do cíle pohromadě.

Zítra čeká jezdce horská časovka z Embrunu do Chorges, dlouhá 33 kilometrů – bude se jednat opět o důležitou etapu, která ukáže, jak na tom jednotliví lídři jsou. Mezi ně musíme počítat i našeho cyklistu Romana Kreuzigera. Ten je sice dle jeho slov ochoten se pro Alberta při nejtěžších alpských etapách obětovat, ale šanci na pódium má poměrně velkou. Mezi Contadorem, Mollemou a Kreuzigrem je právě rozdíl pouze několika vteřin.

Pořadí 16. etapy Tour de France 2013

1. COSTA RUI ALBERTO (MOV): 03h 52′ 45“
2. RIBLON CHRISTOPHE (ALM): 00′ 42“
3. JEANNESSON ARNOLD (FDJ): 00′ 42“

Průběžné celkové pořadí Tour de France 2013

1. FROOME CHRISTOPHER (SKY): 65h 15′ 36“
2. MOLLEMA BAUKE (BEL): 04′ 14“
3. CONTADOR ALBERO (TST): 04′ 25“

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

16. 7. 2013 / Reportáž / Autor: fv-admin

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »