TdF 2013: Králem individuální časovky je Tony Martin (11. etapa)

Individuální 33 kilometrů dlouhá časovka byla na programu jubilejní Tour de France 2013 jako 11. etapa, prakticky v polovině celého letošního ročníku. Její profil byl rovinatý, i když ze začátku i s mírným stoupáním a silnějším větrem. I tak dokázal nejrychlejší muž trať projet v průměrné rychlosti cca 54 kilometrů za hodinu. Cíl na cyklisty čekal u velmi významného francouzského přílivového ostrovu Mont-Saint-Michel v severozápadní Francii.

Na prvním mezičase vedl Christopher Froome o 1 vteřinu v porovnání s Martinem, vystartoval jako vedoucí jezdec úplně poslední, zatímco Martin už byl přibližně 4 hodiny v cíli a netrpělivě vyčkával na výsledek svého soupeře. Na druhém mezičasu o 2 vteřiny. Po protnutí cílové čáry však Froome na Martina ztratil cca 12 vteřin, takže závěrečná třetina s mírným klesáním + rovinou seděla na jeho konstituci mnohem méně. Samozřejmě si jako druhý v cíli jednoznačně pojistil pozici lídra celé Tour a Alberto Contador na něj ztrácí již 4 minuty. Roman Kreuziger jel velmi povedenou etapu a zajel s Albertem Contadorem téměř stejný čas (jen o 2 vteřiny pomalejší).

Dvacet minut před vyjetím prvního účastníka pelotonu vystartoval na trať nejlepší český paralympijský cyklista Jiří Ježek a zvládl ji také ve velmi dobrém čase. Jako první se tak zhostil role oficiálního předjezdce a jednalo se o velmi prestižní moment pro celou paralympijskou cyklistiku.

Bílý trikot předal Quintana zpátky výbornému mladému Polákovi Kwiatkowskému.

Pořadí 11. etapy Tour de France 2013

1. MARTIN TONY (OPQ): 36′ 29“
2. FROOME CHRISTOPHER (SKY): + 00′ 12“
3. DE GENDT THOMAS (VCD): + 01′ 01“

Průběžné celkové pořadí Tour de France 2013

1. FROOME CHISTOPHER (SKY): 42h 29′ 24“
2. VALVERDE ALEJANDRO (MOV): 03′ 25“
3. MOLLEMA BAUKE (BEL): 03′ 37“

 

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

10. 7. 2013 / Reportáž / Autor: fv-admin

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »