TdF 2013: 8. náročnou etapu ovládl Chris Froome a jde do žlutého

Chris Froome dnes vybojoval první místo v jedné z nejnáročnějších etap letošní Tour a na ostatní závodníky získal poměrně zásadní náskok. I když do závodu vstupoval jako jeden z hlavních favoritů, nejspíš nikdo nemohl předpokládat, že se již tak brzo pokusí zaútočit na celkové prvenství a vezme si žlutý trikot do svého držení. Na druhém místě dojel kolega Frooma z týmu SKY Richie Porte se ztrátou 50 sekund. Ztrátu cca dvou minut však nabral Alberto Contador, kterého postihla v závěrečném stoupání krize. V minimalizaci ztráty mu pomáhal český jezdec Roman Kreuziger, který dokázal, že letošní Tour jede týmově na Contadora, a ačkoliv měl očividně v závěru více sil a možná by dokázal držet krok s Richiem Portem, zůstal s Contadorem.

Etapa byla velmi náročná i v tom, že velká část trati měla poměrně rovinatý profil, dokonce i jednu sprinterskou prémii (André Greipel první, Sagan druhý) a teprve v druhé části cyklisté zdolávali 2 vysoké vrcholy.

V zásadním momentu etapy, kdy cyklisté stoupali do Col de Pailhères ve výšce 2001 metrů (nejvyšší vrchol letošní Tour), se o únik pokusilo několik dalších jezdců (skupina 4 cyklistů již v úniku byla). Mezi nimi byl i Thomas Voeckler, kterého však brzo dojeli. Ze čtyř původních uprchlíku vydržel nejdéle Christophe Riblon. O velmi sympatický únik se také pokusil mladý jezdec Rojas Quintana, který si dojel do nejvyššího bodu etapy pro vrchařskou prémii, na to musel zareagovat Pierre Rolland a dojel si pro body za druhou pozici (20 bodů). Riblona dojel peloton tažený týmem SKY po 160 kilometrech, které strávil v úniku.

Poté následoval sjezd, Quintana začal postupně ztrácet, a i když 9,3 km před cílem při stoupání na další vrchol, ve kterém byl dnešní cíl, ještě vydržel jet sám, postupně jej dojel jak Rolland, tak nejrychlejší jezdci. Velmi rychlé tempo dokázalo akceptovat pouze několik málo závodníků: Porte, Froome, Kreuziger, Valverde a Contador. Chris Froome se poté doslova „utrhl“ a úsilí ještě zvýšil, když viděl Contadora v krizi.

Dnešní etapa byla opět zásadní, tentokrát se již ukázali hlavní favorité a velmi suverénně Froome naznačil, že je opravdu hlavním kandidátem na celkové vítězství, i když velká část Tour je ještě před námi a další závodníci se ještě určitě budou chtít ukázat a pozici mu znepříjemnit. Do cíle dojížděli jezdci po velmi malých skupinkách s poměrně značnými ztrátami. Ztratil jak Contador, tak Andy Schleck a Cadel Evans (cca 4 minuty na Frooma).

Žlutý dres tedy obléká Froome, získal také puntíkatý dres (protože však poveze žlutý, puntíkatý připadne Pierremu Rollandovi) a bílý trikot patří Quintanovi.

Pořadí 8. etapy Tour de France 2013

1. FROOME CHRISTOPHER (SKY): 05h 03′ 18“
2. PORTE RICHIE (SKY): 00′ 51“
3. VALVERDE ALEJANDRO (MOV): 01′ 08“

Průběžné celkové pořadí Tour de France 2013

1. FROOME CHRISTOPHER (SKY): 32h 15′ 55“
2. PORTE RICHIE (SKY): 00′ 51“
3. VALVERDE ALEJANDRO (MOV): 01′ 25“

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

6. 7. 2013 / Reportáž / Autor: fv-admin

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »