Běhání pro kravaťáky – 1. díl (+ běžecký plán)

Běhání pro kravaťáky – 1. díl (+ běžecký plán)

Uvedený způsob tréninku je vhodný pro ty sportovce, kteří nenachází ve svém nabitém diáři moc času na sport z důvodu vysokého pracovní nasazení a vytíženosti, ale kteří zároveň mají již nějakou sportovní / běžeckou zkušenost. Tím mám na mysli minimálně 2 roky alespoň takového tréninku, který ač s přimhouřenýma očima, lze považovat za pravidelný.

Koncept běhání pro kravaťáky je velice jednoduchý. Namísto pravidelného tréninku 5–6x týdně se běhá pouze 3x týdně, akorát s navýšenými objemy tréninků. I pro toho, který dříve neběhal takové kilometráže, je tento tréninku vhodný. Zásadně totiž odlišujme počet naběhaných kilometrů vs dobu, po kterou běháme. Měl bych tedy spíše říct a poznamenat, že doba, po kterou běháme, dělá běžce-začátečníky plnohodnotnými běžci, i když se z perspektivy druhých „suneme jak šneci“, protože samozřejmě dodržujeme zásadu pomalého běhu při těchto delších výbězích. Pokud však nejste na tyto časy zvyklí, je potřeba se s ohledem na více faktorů (roční doba, počasí, …) vybavit např. energetickými tyčinkami nebo i pitím, abyste v případně nutnosti mohli doplnit energii.

Pravidelnou sportovní aktivitou si uchováváme alespoň základní fyzickou kondici, budujeme značnou psychickou oporu a radost z pohybu jen tak nevyprchá jako radost z cigarety v kanceláři. Domnívám se, že trénink 3x týdně se za pravidelnou sportovní aktivitu již považovat dá, takže s chutí do toho.

Koho označíme za „kravaťáka“? Člověka značně ctižádostivě vytíženého ve své práci, workoholika, workoholičku, manažera, manažerku, sekretářku a sekretáře, právníka, právničku, ekonoma, ekonomku, učitele občanské výchovy, učitelku dějepisu a mnohé další. Pojem kravaťák používejme s trochou nadsázky, ale nikoliv jako jakékoliv hanlivé označení. Ostatně všichni běžci před sebou mají výzvu stejnou, kilometr je pořád 1 000 metrů.

Výhody kravaťáckého běhu

Pokud běžec chodí běhat 3x týdně něco přes hodinu, rozhodně si tím buduje vytrvalost. Podobnou, jako kdyby běhal 6x týdně po půlhodině. Pokud se však bude připravovat na nějaký závod, musí nutně počítat s tím, že příprava potrvá déle. Což nemusí vůbec škodit, právě naopak. Protože kvalitativně supluje určité mety, které by naběhat stejně, akorát kvantitativně, a ušetří tím poměrně dost času, který na první pohled není vidět!

Počítejme, či spíše rozepišme se o tom. Zaprvé otázka hledání oblečení: „Jak to, že to tričko ještě není suché?!“; „Jak to, že nemůžu najít boty, včera jsem je přesně sem dával?!“, oblékání, chystání (mobil, klíče, tyčinka), obutí bot, pro ty, co neběhají od domu, ještě nezanedbatelný úkol dopravit se na místo startu. Rozklusání 10 min. Vyklusání ideálně také 5 – 10 min. Sprcha. Protažení. Dát vyprat oblečení. Zalehnout.

Teď jsme si to vzali hezky popořadě. Pokud si představíme, že místo 6x týdně jako kravaťák s hodinkami v hlavě všechno absolvujeme pouze 3x týdně při zachování určitého stupně vytrvalostního tréninku, je nám hned lépe a vyběhneme o to raději. Věřte, že po navýšení z 30 minut na 60 minut zdaleka neplatí to, že potřebujeme 2x takový čas, výše vypsané náležitosti zaberou 6x týdne mnohem více času. Nezapomínejme také, že z hlediska hubnutí je delší výběh zpravidla vždy lepší.

Z osobní zkušenosti vím, že manažersky zaměření kamarádi a známí mají také rádi všechny ty TO-DO listy, zapisování a plánování. A je pro ně i mnohem lepší si pevně do diáře zavést 3x týdně tréninkovou jednotku, kterou absolvují se stejnou vervou a disciplínou, jako kdyby měli před sebou náročné jednání.

Nevýhody kravaťáckého běhu

I když jsem tu již psal o suplování „pravidelnějšího tréninku“, určitý řád a pravidelnost se zde trochu ztrácí. Po náročnějších trénincích je přece jen lepší si jít další den zase zaběhat alespoň na vyklusání a pro regeneraci svalů. Není to však přímo nevýhoda tohoto způsobu tréninku, ale pro kravaťáka možný „nutný“ kompromis.

Pokud by vás napadly další možné výhody či nevýhody, nebojte se o nich poreferovat v komentářích a zkusím je do článku po naší diskusi zapracovat.

Běžecký plán pro kravaťáky – 1. fáze

Umístění tréninků v daném týdnu je pouze na ukázku jako ilustrační příklad, můžete libovolně kombinovat a jednou za čas dny případně střídat. Nebo si zavést určitý systém, například SUDÝ nebo LICHÝ týden, dovolená, atd…

  • Pondělí: VOLNO (pouze protažení ráno nebo večer). Je začátek opět poněkud hektického týdne, kdy je nutné vyřešit spoustu věcí a zůstat v kanceláři do pozdních večerních hodin. Ráno běh nepřipadá v úvahu z důvodu večerního ponocování a dodělávání restů k pondělnímu jednání, kam po mírném zaspání tak tak dobíhám z tramvaje.
  • Úterý: běh 1 hodina (pro někoho 8 km, pro dalšího 10 km nebo 12 km). Volně.
  • Středa: VOLNO (pouze protažení ráno nebo večer).
  • Čtvrtek: běh 1 hodina (pro někoho 8 km, pro dalšího 10 km nebo 12 km). Stupňovaně nebo intervalový trénink (1 km ostře, 1 km volně, …).
  • Pátek: VOLNO (pouze protažení ráno nebo večer).
  • Sobota: VOLNO (pouze protažení ráno nebo večer). Běhat v sobotu? Volno z důvodu večírků, plesů, idea odpočinkového dne, aby nebyl prostor na stížnosti typu: „Konečně sobota a já se mám zase dřít jak kůň a jít běhat? Ani omylem!“
  • Neděle: běh 1,5 hodiny. Volně. Neděle je naopak pro většinu lidí nejspíše ideální den pro běhání, den bez práce, a proto je zde zařazen běh nejdelší (10 km, 15 km, …). Doporučuji alespoň tento den běhat v přírodě, objevovat nová místa. Např. pokud 2 dny v týdnu běháte v parku nebo mezi domy ve městě, je jeden den v týdnu ideální na to si klidně vyjet někam dál.

Samozřejmě berme v potaz, že tento způsob tréninku je variací na dalších x možností, které se nabízejí. Snahou v tomto příkladu bylo poukázat na to, že i když člověk denně pracuje mnoho hodin a nemá už na nic relativně náladu a přicházejí výmluvy nejrůznějšího typu, je i tak možné pro svou kondici něco dělat. Taková snaha může navíc vést k zajímavým běžeckým výkonům a pro mnohé paradoxně přinést o to víc energie do dalších činností. Po pravidelném běhání se opravdu můžete cítit mnohem lépe, zkuste a dejte vědět do komentářů, jak se daří.

Kam dál?

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »