Parkmaraton 2012


ledna
1970

01

Parkmaraton 2012

První zářijový den patřil v Národním parku České Švýcarsko 4. ročníku Parkmaratonu, nejnáročnějšímu českému maratonu.

Na tratě se dohromady vydalo 107 závodníků všech kategorií. Ti, kteří měli natrénováno, se mohli vydat na maraton s krásnou, ale těžkou trasou vedoucí krajinou pískovcových skal Českého Švýcarska. Parkmaraton otáčí každý rok směr, letos startoval v německém Bad Schandau a cíl byl v Krásné Lípě. Počasí závodníkům a závodnicím přálo, teplota kolem 20 stupňů a silnice skropené deštěm byly ideální podmínky pro dřinu, která na ně čekala.

Vedle maratonské trati se závodilo na tratích 500 m, 1 km, čtvtrmaratonu a půlmaratonu. Po desáté hodině se na startu objevili děti. Krátce na to přišli na řadu dospělí, čtvrtmaratonci a půlmaratonci z Krásné Lípy a maratonci z Bad Schandau. Nejrychlejším maratoncem byl pražský Petr Klika, který hardcore trať proběhl v čase 3 hodiny, 6 minut a 46 sekund, za ním doběhli Milan Helus a Petr Pinďák (vítěz minulého ročníku). Z ženských složek vyhrála varnsdorfská Jaroslava Krausová s časem 3:42:41. Na půlmaratonu v ženách brala zlato Anna Friedländer (2:07:21), v mužích Miroslav Daňko (1:34:18). Čtvrtmaraton vyhráli Pavel Vodička (47:24) a Tereza Rusínová (52:50). Ze školáků na 1 km na nejvyšším stupni vítězů stanuli Petr Dušek (5:01) a Ema Kroková (8:02). Na pětistovce z nejmenších závodníků nejrychleji přiběhla Terezka Dráčková (1:53), všechny kluky nechal za sebou Tobiáš Gajdoš (1:43). Nejmladší účastnicí byla 4letá Laura De Bolle, nejstarším účastníkem Jan Dolejš, ročník 1949.

Závod, který organizovalo občanské sdružení People in Motion,  je součástí Dnů Českého Švýcarska. Vedle běžecké akce se na krásnolipském náměstí konal doprovodný program.

Od rána probíhalo mezinárodní setkání majitelů motocyklů Čechie Böhmerland. Dále byl připraven pestrý program pro rodiny s dětmi – Rodinný maraton, ekodílny a umělecké dílny pro děti, divadelní představení a celý den vyvrcholil ve 20 hodin koncertem Anety Langerové a křtem nového fotografického kalendáře na rok 2013 s názvem krajina Českosaského Švýcarska.

Kompletní výsledky a fotogalerii najdete na www.parkmaraton.cz

text: Pavel Vodička, foto: Vítek Novák

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

3. 9. 2012 / Závody / Autor: Běháme.cz

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »